All Wrapped Up

All Wrapped up

Verbeteren van de balans &  coördinatie
All wrapped up is een manier van behandelen waarbij je gebruik maakt van long-stretch elastische bandages (body wraps). Deze bandages zijn uitermate geschikt voor het verbeteren van de navolgende karakteristieken van het paard:
· Functioneren in zijn geheel
· Gedrag
· Presteren
· Coördinatie
· Balans (smid en vervoer)
· Zelfvertrouwen
· Mentale focus
Zelfs na slechts een paar behandelingen blijft het paard bevestigd in zijn nieuwe vaardigheden/positieve ervaringen.

Proces
Om te begrijpen hoe het werkt hierbij een sterk vereenvoudigde uitleg van het sensomotorisch systeem. Het lichaam neemt informatie op via de bekende zintuigen zoals zicht, gehoor, reuk, smaak en tast. Daarnaast functioneert er nog een andere sensorsysteem: het proprioceptorsysteem (proprioceptie). Dit geeft informatie over de locatie van de lichaamsdelen. Het proprioceptorsysteem wordt in gang gezet bij beweging. Informatie van de zintuigen en het proprioceptiesysteem wordt via zenuwen naar het ruggenmerg naar dat deel van de hersenen gestuurd waar deze input geregistreerd wordt: de somatosensorische cortex. Opmerkelijk hieraan is dat sommige gedeeltes van het lichaam hier een groter aandeel hebben dan andere. Bijvoorbeeld, het gezicht en de mond hebben meer zenuwuiteinden en bezetten een groter gebied van de somatosensorische cortex. Bij mensen hebben ook de handen en vingers een groot deel van het gebied, meer dan bijv voeten en tenen. Op het moment dat de zintuiglijke informatie is verwerkt, sturen de hersenen signalen terug naar de spieren ten behoeve van houding en/of beweging. Deze continue twee-weg informatie uitwisseling stelt mens en dier in staat om gecoördineerd te bewegen en om complexe fysieke werkzaamheden te doen.

Bij het toepassen van een bodywrap worden, wanneer het paard beweegt, de gevoelssensoren en signalen van de “ingepakte” lichaamsdelen en het proprioceptorsysteem naar de hersenen extra getriggerd . Het resultaat van deze intensivering van zintuiglijke en proprioceptische signalen is vaak een verbeterde balans, coördinatie en/of beweging. Soms verbeteren zelfs de mate van kreupelheid en symmetrische beweging.

Meer informatie of een afspraak maken?
Vraag naar de mogelijkheden wat Health4Horses voor u kan betekenen om het beste uit uw paard te halen.
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak klik hier (WhatsApp).