Website Header Anette jauch 2

Anette Jauch – Working Equitation (WE)

Anette Jauch & Belo

Hoi! Ik ben Anette Jauch:

Ik rij al 45 jaar lang paard, maar ben een pure amateur. Toen ik nog jonger en brutaler was, deed ik vooral springen en eventing, maar tegenwoording toch liever dressuur. 3 Jaar geleden kwam ik in aanraking met een relatief nieuwe tak van de paardensport, de Working Equitation, en was direct verslaafd. Samen met mijn „partner in crime“, mijn 15-jarige Lusitano ruin Belo, zijn wij ondertussen in de hoogste klasse van de WE sport aangekomen, de Masterclass.

Working Equitation is – net als Eventing – heel divers, want het paard (en natuurlijk ook de ruiter) moeten verschillende onderdelen rijden. In de WE zijn dit een dressuur proef, een stijltrail (dit is een hindernisparcours met b.v. een brug, een hek, slalom, over een traversbalk, achterwaarts door een L, rond 3 tonnen en dergelijke hindernissen) die allemaal super correct en gecontroleerd moeten worden gereden, op stijl dus. Daarna volgt de speedtrail, waarbij min of meer hetzelfde parcours op snelheid gereden moet worden – dit is altijd een waanzinnig spektakel! En als kers op de taart is het vierde onderdeel van de WE het werk met de koeien, waarbij de ruiters een koe uit de kudde moeten halen en in een pen (omheind stukje) moeten drijven. WE wordt in verschillende klassen gereden, waarbij in de hoogste klasse alle onderdelen op een hand worden gereden. De dressuurproef in de Masterclass komt ongeveer overeen met een ZZ-Z / PSG proef met halve pirouettes in de galop, appuyementen en series in de galopwissels – alles met een hand gereden!

Belo en ik zijn eind 2018 direct in de op een na hoogste klasse gestart en hebben in 2019 best veel gewonnen zoals b.v. Open Nederlandse Kampioenschappen en de Pianova-Cup. Begin 2020 hebben Belo en ik de overstap na de Masterclass gemaakt en zijn op onze eerste wedstrijd direct 5de geworden. Helaas kwam daarna Corona en hebben we sindsdien geen „live“ wedstrijd meer gereden, wel een paar online wedstrijden, waarbij we regelmatig voorin zijn geëindigd.

Ik ben erg blij met de sponsoring van Health4Horses. Omdat je paard in de WE heel lenig, licht in de hand en veelzijdig moet zijn, heeft Belo bijzonder veel baat bij de behandelingen van Monique. Als Lusitano met zijn compacte bouw zit hij toch regelmatig een beetje vast in de rug en kan Monique hem weer los en soepel maken. Ik probeer ook altijd, Belo’s training erg afwisselend te maken en ben blij dat ik het seawalken nu aan zijn trainingsschema kan toevoegen.

Anette jauch - Belo Working Equitaton 1 - Health4Horses - Seawalken
Anette jauch - Belo Working Equitaton 1 - Health4Horses - Seawalken