EquineBodyWork

Equine Bodywork

Tijdens de behandelingen van de wervelkolom, gewrichten, spieren en fascia passen we een combinatie van verschillende behandelmethodes toe: EquineBodyWork. Onder het begrip EquineBodyWork vallen verschillende therapeutische behandelingen waaronder de Emmett-methode, acupressuur, (sport)massage, fysiotherapeutische, osteopatische-, cranio-sacrale, fasciale en manuele technieken. flexen, stretchen en mobiliseren.

Ieder paardenlichaam heeft zijn eigen specifieke bouw. Er zijn dus veel verschillende vormen en maten. Sommige hebben een korte hals en een lange (rechte) rug of juist een korte (diepe) rug. Sommige paarden zijn bijvoorbeeld erg rond geribt met weinig schoft en weer anderen zijn juist weer smal met een hoge schoft. Zoveel paarden er zijn, zoveel individuele variaties van het lichaam zijn er mogelijk. Maar er zijn soms  misverstanden hierover. Is het daadwerkelijk de bouw of is het de lichaamshouding die voor problemen zorgt. De lichaamshouding van het paard is de manier waarop het paard zichzelf in balans houdt, hoe het staat en hoe het beweegt. Lichaamshouding is veranderbaar, bouw niet.

Er zijn veel externe factoren die de lichaamshouding van het paard al op jonge leeftijd beïnvloeden, zoals onbalans van de hoeven, verkeerde manier van trainen, uitglijden, vastrollen op stal etc,etc. Als het paard blokkades in zijn lichaam krijgt zal het gaan compenseren en daardoor zal zijn lichaamshouding gaan veranderen. Het paard zoekt een nieuwe "valse" balans om pijn en ongemak te verminderen.

Dus eigenschappen waarvan wij eerst dachten dat deze veroorzaakt werden door bouw en dus onveranderbaar waren zoals: de bovenlijn, (het bovenlijnsyndroom), holle rug, (extreme) onderhals en (vormen van) kissing spines.  Ook paarden die vaak voor onderstandig en/of achter gestrekt staan. Of die altijd met één achterbeen op rust staan of ook niet vierkant willen staan. Dit zijn de lichaamshoudingen van een paard, voortkomend uit compensatie en onbalans en deze eigenschappen zijn wel degelijk veranderbaar. Het paard kan weer in balans komen door behandeling en training met correct spiergebruik.

BodyWork
Middels BodyWork bestaan er verschillende methoden om het lichaam van het paard weer in balans te brengen en daardoor de lichaamshouding te verbeteren. Door het te activeren en te “trainen” zowel statisch als dynamisch. Het flexen en stretchen van spiergroepen en mobiliseren van de wervelkolom zijn waardevolle methodes om soepelheid, balans en coördinatie te ontwikkelen.

Deze technieken worden niet alleen gebruikt bij het jonge paard in opleiding, maar ook bij oudere paarden als therapie bij fysieke en/of gedragsproblemen.

De kunst is om de oefeningen dusdanig met elkaar te combineren dat de werking uiteindelijk een 1 + 1 = 3 effect geeft. De oefeningen op zich hebben niet alleen hun uitwerking op het betrokken gebied zelf, maar geven hun heilzame werking door aan de directe omgeving. Zo wordt de beweeglijkheid van de gewrichten in hals en bovenlijn bevorderd. De spieren die het mogelijk maken om het gewicht naar de achterhand te verleggen en de rug te welven alsmede laterale buiging (buiging in de ribben) te bewerkstelligen worden losser en sterker. Vanuit deze betere balans is het paard makkelijker in staat om tot verzameling en gedragenheid te komen.

Bodywork draagt bij aan: Verbetering van het atletisch vermogen van het lichaam op basis van verhoging van stabiliteit, flexibiliteit en coördinatie. Losgemaakte spieren dragen bij aan het verkleinen van de kans dat blokkades weer terugkomen.

Meer informatie of een afspraak maken?
Vraag naar de mogelijkheden wat Health4Horses voor u kan betekenen om het beste uit uw paard te halen.
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak klik hier (WhatsApp).

EquineBodywork - Health4Horses - Seawalken
EquineBodywork - Health4Horses - Seawalken
EquineBodywork - Health4Horses - Seawalken