Revalidatie Peesblessure

Revalidatie peesblessures & collateraalbanden

Eén van de nachtmerries van iedere paardeneigenaar: een peesblessure! Geen leuke diagnose en ook de revalidatie kan een hele klus zijn. Gelukkig zijn er vaak veel mogelijkheden om de blessure optimaal te behandelen!

Vroeger werden paarden met een peesblessure voor een langere periode op stal gezet om te genezen. Tegenwoordig bestaan er geavanceerde technieken, die het herstel dusdanig bevorderen dat absolute boxrust achterhaald is. Onze behandeling van een (pees)blessure bestaat uit revalidatie op maat.

Wanneer starten met revalideren van de peesblessure in de Seawalker
Liefst zo snel mogelijk na het ontstaan van de blessure! Zo gauw het paard mag stappen aan de hand kan het paard naar Health4Horses gebracht worden om te starten met het revalidatieproces. Hoe eerder we beginnen met revalideren hoe sneller en beter het herstel is.

Onervarenheid met het revalideren in de Seawalker bij Health4Horses levert vaak ten onrechte het idee, ook bij dierenartsen, dat paarden al hersteld moeten zijn van de peesblessure voordat ze naar Health4Horses toe kunnen om opgetraind te worden. Het is jammer dat de paarden niet eerder komen revalideren, dit bevordert namelijk een sneller herstel en een minder grote dip in het trainingsniveau. De praktijk laat zien dat het Seawalken in gekoeld zout water gecombineerd met diverse therapeutische behandelingen het genezingsproces aanzienlijk versnelt. Blessures genezen terwijl tegelijkertijd het trainingsniveau (conditie en bespiering) behouden blijft.

De blessure
Bij een peesblessure scheuren de vezelbundels. Hierdoor ontstaat er een onderbreking of beschadiging van het vezelpatroon waardoor de pees aan kracht verliest. Doordat pezen en spieren samenwerken hoeft een peesblessure niet door letsel van buitenaf te ontstaan. Wanneer de spieren waarmee de pees in verband staat te gespannen zijn, of nadelig beïnvloed worden door naburige spiergroepen kan er ook een peesblessure ontstaan. Als de gespannen spier permanent aan de pees trekt kan dit behalve de pees ook de slijmbeurs of het beenvlies beschadigen. Dit heeft dan wel verband met de pees, maar is geen primaire peesblessure.

De peesblessure nader bekeken

De meest voorkomende blessures zijn:
- Blessures aan de buigpees
- Strekpees beschadigingen
- Verrekking of (gedeeltelijke) verscheuring

Om een kapotte pees te repareren maakt het lichaam gebruik van bindweefsel (in geval van deze blessure ook wel litteken peesvezel genoemd). Dit bindweefsel is echter minder sterk en elastisch dan de oorspronkelijke peesvezel. Hierdoor is de kans op recidive groter. Gezonde peesvezels lopen in een rechtlijnige structuur, bindweefsel draait cirkelvormig om elkaar heen. Hierdoor is de treksterkte van een herstelde pees minder sterk dan van een gezonde pees. De wijze van revalidatie is zeer belangrijk voor het uiteindelijke, complete herstel van de pees. Bij Health4Horses is een combinatie van verschillende methodes ontwikkeld voor een maximaal resultaat.

Een peesblessure bestaat uit verschillende fasen:
- Acute fase, ontstekingsfase
- Proliferatie fase
- Remodelleringsfase

Iedere fase heeft zijn eigen kenmerken, en dus zijn eigen punten waarop een behandeling kan inspelen. Hierdoor is één type behandeling niet afdoende voor het gehele herstel van de pees. Daarom gebruikt Health4Horses een combinatie van verschillende technieken en behandelingen, waardoor zowel de herstelfase versnelt alsook de kwaliteit van het herstel. De verschillende fasen echter zijn niet duidelijk omrand. Ze vloeien in elkaar over.

Herstel
Of het paard daadwerkelijk helemaal herstelt hangt af van de ernst van de blessure en grotendeels van de manier van revalideren. Nogmaals: hoe sneller we beginnen met het Seawalken hoe sneller en beter herstel van de blessure. Seawalken(aquatherapie), EquineBodyWork, kruiden, lasertherapie, acupunctuur, elektro-magneetveldtherapie en rechtrichten aan de hand zijn allemaal therapieën die een positief effect hebben op het herstel van  de pees.

Voorkomen van peesblessures  
Een paard is een bewegingsdier en moet zoveel mogelijk bewegen om de pezen, spieren en botten sterk te maken. Tijdens de training zijn een goede warming-up, cooling down en trainen met correct spiergebruik erg belangrijk. Ook een goede stand van de hoeven zorgt dat de pezen op een juiste manier belast worden. Behalve de bovengenoemde zaken heeft een (sport)paard ook zoveel mogelijk weidegang (liefst 24/7) nodig om fysiek sterk te worden (naast de sociale en mentale aspecten). Daarbij zou je (sport)paard dan ook zo weinig mogelijk op stal of in een kleine paddock moeten  staan.

Wetenschappelijk onderzoek
Te hoge temperaturen in de pees zorgen ervoor dat het collageen (een eiwit dat de vezels bij elkaar houdt) afbreekt, waardoor peesweefsel beschadigd. Al na tien minuten zijn er veranderingen in de pees zichtbaar. Voor een keertje een te hoge temperatuur in de benen is niet zo erg, maar wanneer dit vaker voorkomt kan het in de loop van tijd voor zwakke plekken in het been zorgen met blessures als gevolg.

Inmiddels is uit veel verschillende onderzoeken gebleken dat álle beenbescherming de benen heter laten worden; niet alleen bandages, maar ook peesbeschermers van allerlei soorten materialen. Bandages zorgen echter voor veruit de hoogste temperatuurstijging. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2017 dat ‘blote’ benen na training 3 graden warmer waren en dat benen met bandages maar liefst 16,5 graden warmer waren. Bij peesbeschermers van neopreen was de stijging 11,9 graden. Ook blijken bandages amper ondersteuning te bieden tijdens het rijden. De krachten die de pezen moeten opvangen, zijn zo groot dat bandages niet helpen. Het kogelgewricht veert net zo ver door met bandages als zonder bandages.

Meer informatie of een afspraak maken?
Vraag naar de mogelijkheden wat Health4Horses voor u kan betekenen om het beste uit uw paard te halen.
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak klik hier (WhatsApp).

Paarden revalidatie - peesblessures - Health4Horses - Seawalken
Revalidatie peesblessures 1 - Health4Horses - Seawalken 14
Revalidatie peesblessures - Health4Horses - Seawalken