Rijden

Rijden

Bij een paard is één van de grootste boosdoeners de natuurlijke scheefheid. De natuurlijke scheefheid is op zich niet zo uniek. Eigenlijk kun je vaststellen dat van nature niets symmetrisch is, zelfs onze gezichtshelft niet. Van nature hoeft deze scheefheid dus geen dilemma voor de gezondheid van het paard te vormen.

Echter, op het moment dat we invloed gaan uitoefenen op de manier waarop het paard beweegt en met hem een samenwerking aangaan, dan zullen we ons moeten realiseren dat we in het belang van het paard zijn gezondheid, het lichaam symmetrisch moeten ontwikkelen.

Het paard hangt door deze disbalans letterlijk een beetje scheef t.o.v. de grond. Om te voorkomen dat hij omvalt, zal hij zich moeten aanspannen. Zeker wanneer er een ruiter op zijn rug zit. Het paard zal met name zijn lange rugspier aanspannen om de disbalans op te vangen. Deze spier zit vast aan de halswervels en wanneer het paard hem aanspant, komt dus automatisch het paard zijn hoofd omhoog. Het tegengestelde is ook waar. Wanneer het paard zijn lange rugspier ontspant, zal hij automatisch zijn hoofd en hals laten zakken en bereikt hij de voorwaarts, neerwaartse tendens. De rug komt omhoog en opent zich als het ware. Er komt ruimte tussen de wervels. Mede doordat de buikspieren zich sluiten.

Wanneer je de natuurlijke scheefheid van je paard niet oplost, dan betekent dit dat het lichaam constant eenzijdig overbelast wordt. Er is één voorbeen dat meer gewicht draagt, maar er is ook één achterbeen dat meer werk doet. De gewrichten van een paard zijn vaak de zwakste schakel. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat een scheef paard eerder artrose oploopt of bijvoorbeeld hoefkatrolontsteking.

BIj het voorwaarts neerwaartse trainen van je paard wil je dat het paard zijn buikspieren aanspant en zijn lange rugspier ontspant. Doordat deze spier vast zit aan de halswervels zal het paard bij het ontspannen en loslaten van deze spier, automatisch zijn hoofd en hals laten zakken. Hierdoor zal ook het bekken in de goede richting bewegen, doordat de lendenen van het paard los zijn. Hierdoor kunnen de achterbenen gemakkelijk naar voren worden gebracht. Het sluiten van de buikspieren is noodzakelijk voor het openen van de ruggenwervels en het vrij op en neerwaarts deinen van de rug.

Als trainer van je paard is het belangrijk dat je de omstandigheden leert te creëren waarin het paard de voorwaarts neerwaartse tendens kan bereiken. Deze tendens is echt iets wat vanuit het lichaam zelf ontstaat en wat niet kan worden afgedwongen of geforceerd. Gebeurt dit wel, dan zal het paard zichzelf altijd ergens gaan vastzetten in het lijf. Door het bereiken van de voorwaarts neerwaartse tendens ontstaat er nageeflijkheid, zowel mentaal als fysiek.

Het gebruik van enige vorm van hulpteugels om het paard in een houding te dwingen is dan ook niet aan te bevelen. Zonder bijzetteugels weet je zeker dat het paard zichzelf niet vastloopt. En kunnen rug en peesproblemen worden voorkomen.

Vraag naar de mogelijkheden wat Health4Horses voor u kan betekenen om het beste uit uw paard te halen.
Training, behandeling of Seawalken op afspraak: Mobiel: 06 22 34 68 59 (Bellen of via de WhatsApp)

Tarief:
Rijden van u paard incl. cooling down in de Seawalker: €50,-.
Abonnement voor 10x rijden incl. cooling down in de Seawalker €450,-.

Volg ons op Facebook

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: An access token is required to request this resource.
Type: OAuthException

Volg ons via Instagram

Instagram has returned invalid data.

Volg ons via Youtube