Health4Horses Sure Foot Stability Program

SF Balanspads

SURE FOOT Balans Pads

‘Een innovatieve manier om de balans en beweging van je paard te vergroten’

Bij SureFootPads maak je gebruik van kunststof foam pads die je onder de hoeven van het paard legt. Deze methode is uitermate geschikt voor het verbeteren van de navolgende karakteristieken van het paard:

  • Bevordert fysieke prestaties
  • Verbetert impact van training bij gebruik voor, tijdens en na oefeningen
  • Bevordert herstel na ziekte of blessure
  • Verlicht pijn en spanning bij chronische ziekte
  • Geeft mentale en fysieke ontspanning
  • Vernieuwende en interessante ervaring voor je paard: werkt in op lichaam en geest

De methode is gebaseerd op het proprioceptiesysteem (uitleg zie onder).

Net zoals een mens heeft een paard vaak onbalans in zijn lichaam en net als een mens is hij zich daar vaak niet bewust van. Sure Foot Pads helpen uw paard (in samenwerking met de H4H therapeute) zijn balans terug te vinden op een ontspannen manier.

Sure Foot Pads bieden je paard de mogelijkheid om bewust te worden van zijn eigen houding en beweging en ingesleten gewoontes hierin te veranderen. Het paard corrigeert zichzelf, hoef voor hoef, via miniscule balanswisselingen op de pads, om gemakkelijker en moeiteloos te staan en te bewegen.

Proces
Om te begrijpen hoe het werkt hierbij een sterk vereenvoudigde uitleg van het sensomotorisch systeem. Het lichaam neemt informatie op via de bekende zintuigen zoals zicht, gehoor, reuk, smaak en tast. Daarnaast functioneert er nog een ander sensorsysteem: het proprioceptorsysteem (proprioceptie: het vermogen van een organisme om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen (zelfwaarneming)). Dit geeft informatie over de locatie van de lichaamsdelen.

De proprioceptie wordt in gang gezet bij beweging (bij de pads wordt dat bewerkstelligd door de vorm en het materiaal van de pads. Het paard gaat zoeken naar balans). Informatie van de zintuigen en het proprioceptorsysteem worden via zenuwen naar het ruggenmerg naar dat deel van de hersenen gestuurd waar deze input geregistreerd wordt: de somatosensorische cortex. Opmerkelijk hieraan  is dat sommige gedeeltes van het lichaam hier een groter aandeel hebben dan andere. Bijvoorbeeld, het gezicht en de mond hebben meer zenuwuiteinden en bezetten een groter gebied van de somatosensorische cortex. Bij mensen hebben ook de handen en vingers een groot deel van het gebied, meer dan bijv voeten en tenen. Op het moment dat de zintuiglijke informatie is verwerkt, sturen de  hersenen signalen terug naar de spieren ten behoeve van houding en/of beweging. Deze continue twee-weg informatieuitwisseling stelt mens en dier in staat om gecoördineerd te bewegen en om complexe fysieke werkzaamheden te doen.

Door de Sure Foot Pads onder de hoeven van het paard te plaatsen trigger je via de sensoren in de hoef een fysieke en/of mentale reactie die uitnodigt tot verandering van houding. Het paard gaat (onbewust) zelf op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Het resultaat van deze intensivering van zintuiglijke en proprioceptische signalen is vaak een verbeterde balans, coördinatie en/of beweging. Soms verbeteren zelfs de mate van kreupelheid en symmetrische beweging.

Het gewoontepatroon van het paard, dat we vaak tevens ervaren tijdens het rijden, verandert in positieve zin mee. Het paard wordt meer gefocust en bewuster van zijn lichaam. De verhoogde ontspanning en focus zetten aan tot veranderingen in het brein op het gebied van stressvermindering, verbeterde proprioceptie en vergroten het vertrouwen en de balans.

Meer informatie of een afspraak maken?
Vraag naar de mogelijkheden wat Health4Horses voor u kan betekenen om het beste uit uw paard te halen.
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak klik hier (WhatsApp).