Rechtrichten - balans paard - Health4Horses

Trainen onder het zadel

Training onder het zadel

Bij een paard levert de natuurlijke scheefheid vaak de grootste problemen. Natuurlijke scheefheid is op zich niet zo uniek. Eigenlijk kun je vaststellen dat van nature niets symmetrisch is, zelfs onze gezichtshelft niet. Van nature hoeft deze scheefheid dus geen dilemma voor de gezondheid van het paard te vormen.

Echter, op het moment dat we invloed gaan uitoefenen op de manier waarop het paard beweegt en met hem een samenwerking aangaan, dan zullen we ons moeten realiseren dat we in het belang van de gezondheid van het paard zijn lichaam symmetrisch moeten ontwikkelen. En niet te vergeten de symmetrie van de ruiter. Ook die heeft coördinatie problemen zoals b.v. links-, of rechtshandig en is mede daardoor scheef.

Wanneer je de natuurlijke scheefheid van het paard én de ruiter niet oplost dan betekent dit dat het lichaam constant eenzijdig overbelast wordt. Er is één voorbeen dat meer gewicht draagt, maar er is ook één achterbeen dat meer werk doet.  Het is dan ook niet uitzonderlijk dat een scheef getraind paard eerder een peesblessure,  artrose  of  hoefkatrolontsteking oploopt en/of rugproblemen ontwikkelt.

Om te beginnen wil je dat je paard in een horizontale en verticale balans loopt en dat hij zijn onderlijn- en bovenlijn  buikspieren gelijkmatig aanspant.

Als trainer van je paard is het belangrijk dat je de omstandigheden leert te creëren waarin het paard de horizontale en verticale balans kan bereiken. Deze balans is echt iets wat vanuit het lichaam zelf ontstaat en wat niet kan worden afgedwongen of geforceerd. Gebeurt dit wel, dan zal het paard zichzelf altijd ergens gaan vastzetten in het lijf.

Het gebruik van enige vorm van hulpteugels en/of scherpere bitten om het paard in een houding te dwingen is dan ook zeer zeker niet aan te bevelen. Zonder dwang weet je zeker dat het paard zichzelf niet vastloopt. En kunnen rug en peesproblemen worden voorkomen.

Meer informatie of een afspraak maken?
Vraag naar de mogelijkheden wat Health4Horses voor u kan betekenen om het beste uit uw paard te halen.
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak klik hier (WhatsApp).