Feed your horse like a horse ..
Hoe houd je je paard fit & gezond?
Door hem te voeren op een manier die past bij zijn natuurlijke eetgedrag. Een rantsoen met voldoende vezels, niet teveel zetmeel en suikers, een uitgebalanceerd gehalte vitaminen en mineralen en een energiewaarde die is afgestemd op de energiebehoefte van je paard.
De spijsvertering van je paard is ontworpen om 24 uur per dag kleine hoeveelheden vezelrijk voedsel te verwerken. De basis van een gezond rantsoen dient altijd uit voldoende ruwvoer in de vorm van hooi aangevuld met weidegang (gras) te bestaan. Je paard maakt in zijn maag continue maagzuur aan en de darmen hebben vezels nodig om aan het werk te blijven. Om verteringsproblemen zoals maagzweren en koliek te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat paard nooit langer dan 4-6 uur geen ruwvoer tot zijn beschikking heeft.
Vitaminen & mineralen
In de natuur heeft een paard een ruime diversiteit aan grassen, planten en kruiden tot zijn beschikking die hij naar behoefte eet om zichzelf te voorzien in de benodigde voedingsstoffen. Onze weides zijn echter eentonig qua beplanting en de bodems zijn veelal te arm waardoor je paard niet alle benodigde essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren uit zijn ruwvoer kan halen. Een tekort of een disbalans tussen essentiële voedingsstoffen kan op de langere termijn een grote invloed hebben op de algehele gezondheid van je paard.
Minder zetmeel & suikers
Het gemiddelde krachtvoer, zoals biks en muesli, bestaat veelal uit granen en bevat en hoog gehalte aan snel verteerbare koolhydraten zoals zetmeel en suikers. Paarden zijn echter beperkt in hun vermogen om zetmeel te verteren. Wanneer paarden teveel zetmeel consumeren kunnen de enzymen in de dunne darm deze niet voldoende verteren. Onverteerd zetmeel kan doorstromen naar de dikke darm waar een verstoring in de bacteriële flora kan ontstaan. Grote pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen leiden tot stofwisselingsproblemen.
Krachtvoeders voor het ideale energiepeil
Voer met granen (muesli’s) geeft uw paard energie die snel vrijkomt. De suikers en het zetmeel in graan zijn namelijk een snelle bron van energie. Met granenvrij voeder komt de energie trager vrij. Het belast ook minder de organen en het spijsverteringsstelsel van het paard. Voor de meeste pony’s en paarden is granenvrije krachtvoer ideaal. De dieren hebben de snel vrijkomende energie uit granen vaak niet nodig. Sterker zelfs: voeder met granen kan soms ongewenste reacties veroorzaken. Schakelt u over van voeder met granen naar granenvrij voer, dan kan het 6 tot 12 weken duren vooraleer de darmflora en stofwisseling van uw paard aangepast zijn aan de efficiëntere omzetting van energie. In die periode moet u soms de totale hoeveelheid voeder lichtjes verhogen om uw paard voldoende energie te geven en op gewicht te houden.
Voeren naar energiebehoefte
Voor een fit & gezond paard is het belangrijk om te voeren naar energiebehoefte. Dat wil zeggen dat je het rantsoen van je paard afstemt op wat hij daadwerkelijk nodig heeft. Een sober paard (o.a. IJslander, Haflinger, Shetlander etc.) gaat over het algemeen efficiënter met zijn energie om heeft daardoor minder voeding nodig dan een warmbloed. Een sportpaard dat op hoog niveau gereden wordt heeft een andere energiebehoefte dan een paard dat lichte arbeid verricht. Veel paarden krijgen meer gevoerd dan dat ze qua energie verbranden met gezondheidsproblemen zoals overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid tot gevolg.
Droog hooi vs hooi in plastic verpakt
Door het insealen van gras/hooi wordt het fermentatieproces geremd wat ervoor zorgt dat het natte gras geconserveerd wordt. Na het openen van een baal start het fermentatieproces opnieuw. Hooi wordt langer gedroogd op het land en is hierdoor armer in voedingswaarden dan hooi in plastic verpakt. Hooi in plastic verpakt heeft invloed op de Ph-waarde. Paarden die hooi uit plastic verpakt als basis in het rantsoen krijgen hebben vaak een verstoorde zuur-base balans. Dit heeft invloed op het gehele metabolisme en kan daarin vele verstoringen geven. In de praktijk komen botulisme, schimmel en gisten in plastic verpakt hooi meer voor. Dat is niet altijd zichtbaar en het verspreidt zich door de gehele baal. Dit kan (ernstige) problemen en gezondheidsrisico’s veroorzaken.
Voedingsadvies
Wenst u voedingsadvies op maat gemaakt voor uw paard?
Voer ik mijn paard op de juiste manier?
Voldoet het voer dat ik geef aan zijn behoefte?
Voor het maken van een afspraak hiervoor klik hier (WhatsApp).